Geen reserveringskosten Betrouwbare aanbieders Gegarandeerd de beste prijs
Logo Parking bij Zaventem

Voor het eerst met het vliegtuig? Gebruik deze handige checklist!

Foto van checklist
Geplaatst op

Vliegen is heel spannend en helemaal als het de eerste keer wordt. Er komt heel wat op je af tijdens zo een reis. En natuurlijk ook in de voorbereiding van je vakantie. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. En met deze handige checklist wordt je eerste vliegreis leuk en gemakkelijk.

1. Neem essentiële spulletjes mee in je handbagage

Je handbagage bestaat meestal uit je fotocamera, misschien laptop of tablet, mobiele telefoon, je portemonnee en misschien een kladblok of pen. Maar het is ook handig om hier wat essentiële spulletjes in te doen, zoals ondergoed, een lenzenpotje met vloeistof (neem wel een miniflesje mee) als je lenzen draagt, een tandenborstel en tandpasta en wellicht make-up. Mocht je koffer dan wat later aankomen, dan heb je in ieder geval wat spulletjes in je handtas. Neem daarom ook je opladers mee in je handbagage.
Tip: er zijn regels voor vloeistoffen en wat mee mag in de handbagage. Bij de douane kun je de laatste regels opvragen.

2. Zorg voor een creditcard

Het is makkelijker om te betalen met een credit card op het vliegveld en in het buitenland. Zo zit je niet met los geld en hoef je ook geen geld te wisselen. Credit cards worden in de hele wereld geaccepteerd en je kan er zelfs geld mee pinnen. Bij thuiskomst betaal je dan je credit card uitgaven.

3. Reisdocumenten

Uiteraard mag je je reisdocumenten niet vergeten. Naast je paspoort heb je ook je tickets nodig. En in veel gevallen heb je ook een reisvisum nodig. Bij het reisbureau waar je je reis hebt geboekt, kun je navragen of je een visum nodig hebt. Eigenlijk kun je er vanuit gaan dat je binnen Europa geen visum nodig hebt en daarbuiten wel.

4. Neem een reisverzekering

Bij je verzekeringsmaatschappij, de ANWB of het reisbureau kun je een reisverzekering afsluiten. Hiermee zijn al je spulletjes verzekerd en je wordt geholpen als je je reis onverhoopt voortijdig moet afbreken.

5. Maak kopieën van belangrijke documenten

Tip: maak kopieën van je reisdocumenten, visum, credit card gegevens en paspoort en bewaar deze op een andere plaats in je handbagage. Mocht je dan iets kwijt zijn, heb je toch identificatie bij je en een kopie van je ticket. Maak ook foto’s van je documenten met je mobiele telefoon, zodat je extra kopieën hebt.

6. Douane reis-app

Of je ver weg gaat of in de buurt van Nederland blijft, het is aan te raden om de Douane reis-app te downloaden. Deze app geeft handige tips over souvenirs, handbagage, visa, vaccinaties en meer voor je reisbestemming. De app is geheel gratis.

7. Verzorg een parkeerplek

Ga je met de auto naar het vliegveld? Zorg dan voor een goede parkeerplek bij het vliegveld. Er zijn verschillende soorten parkeermogelijkheden, zoals overdekt of onoverdekt. Ook lang parkeren of kort parkeren kan worden geboekt. Zo hoef je je tijdens je vliegreis geen zorgen te maken over de auto.